Carrièreswitch maken? Zo doe je dat! → 5 stappen voor een succesvolle carrièreswitch!

Een carrièreswitch maken kan een spannende, maar enge stap zijn. Het is belangrijk om te luisteren naar je gevoel, goed onderzoek te doen, een plan te maken, je netwerk te verbreden en je vaardigheden te versterken. In deze blog lees je er meer over!

carriereswitch maken


Een carrièreswitch maken, hoe doe je dat? Het maken van een carrièreswitch kan een van de grootste beslissingen zijn die je in je leven neemt. Het kan eng zijn om een stabiele baan op te geven en iets nieuws te proberen, maar soms is het de beste keuze voor jouw geluk en welzijn. Maar hoe weet je wanneer het tijd is om een carrièreswitch te maken? In deze blog gaan we daar dieper op in.

Wanneer wordt het tijd om een carrièreswitch te maken?

Misschien twijfel je al lange tijd of je een carrièreswitch wilt maken. Je denkt over veel dingen na; wat wil ik doen met mijn leven? Als dit het niet is, wat kan ik dan gaan doen? Welk beroep past bij mij? Moet ik mezelf omscholen? Of ga ik op zoek naar een baan waarbij ik word opgeleid?

Waarom het tijd is om een carrièreswitch te maken

Er zijn verschillende redenen waarom het tijd kan zijn om een carrièreswitch te maken, zoals het gevoel hebben dat je vastzit, geen passie meer hebben voor je werk, geen balans hebben tussen werk en privéleven, geen voldoening meer halen uit je werk, of de mogelijkheid hebben om iets nieuws te proberen. Het is belangrijk om te luisteren naar jezelf en te bepalen wat voor jou de beste keuze is voor jouw geluk en welzijn. Een carrièreswitch kan eng zijn, maar het kan ook een van de beste beslissingen zijn die je ooit hebt genomen.

Blijf trouw aan jezelf en durf een carrièreswitch te maken

Waar je voor moet waken is dat je stil komt te staan. Veel mensen komen niet in actie, doordat zij verstrikt raken in hun eigen gedachtes. Herkenbaar? Jouw gedachtes vertellen je wellicht dat je niet zomaar een volledig andere keuze kunt maken, terwijl je gevoel juist roept om dit wel te doen! Wat moet je hier nou mee? En wat besluit je te doen? Luister je naar je gevoel of naar je verstand? En wat vind je omgeving er eigenlijk wel niet van? Het maakt het er allemaal niet makkelijker op.

Zorg er echter voor dat je in actie komt. De enige die deze belangrijke vraagstukken op kan lossen ben jijzelf. Eventueel met een klein beetje hulp van een ander!

Hoe maak je een succesvolle carrièreswitch?

Het maken van een succesvolle carrièreswitch vereist wat planning en overweging. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je de juiste carrièreswitch maakt:

 1. Identificeer je sterke punten en interesses

  Voordat je een carrièreswitch maakt, is het belangrijk om te weten waar je goed in bent en waar je interesse in hebt. Dit kan je helpen om te bepalen welke carrièremogelijkheden het beste bij jou passen.

 2. Onderzoek mogelijke carrières
  Doe wat onderzoek naar verschillende carrières die je interesseren en kijk welke vaardigheden en opleidingen vereist zijn. Praat met mensen die in die branche werken en probeer zoveel mogelijk informatie te verzamelen.
 3. Vergelijk de voors en tegens
  Maak een lijst van de voors en tegens van de carrièreswitch. Overweeg zaken zoals salaris, werk-privébalans en de mogelijkheden voor groei en ontwikkeling.
 4. Maak een plan
  Als je eenmaal hebt besloten welke carrièreswitch je wilt maken, maak dan een plan. Denk aan welke opleidingen, trainingen of ervaringen je nodig hebt om de overstap te maken. Maak ook een financieel plan, aangezien je wellicht een tijdje zonder inkomen zit. Dit hoeft natuurlijk niet, maar is afhankelijk van de keuzes die jij maakt.
 5. Neem actie
  Als je eenmaal een plan hebt gemaakt, is het tijd om actie te ondernemen. Schrijf je in voor de opleiding die jij graag wilt volgen, zoek een stage in de nieuwe branche of begin met het netwerken met mensen die in die branche werken.
 

carriereswitch maken 5 stappen om een carriereswitch te maken

Tips voor een succesvolle carrièreswitch

 • Wees realistisch over je verwachtingen en doelen
 • Blijf gemotiveerd en houd je focus op de lange termijn
 • Wees bereid om te leren en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen
 • Netwerk met mensen in de (nieuwe) branche
 • Blijf positief en wees niet bang om uitdagingen aan te gaan

Mijn advies als loopbaancoach?

Luister eens wat vaker naar je gevoel. Je gedachtes zijn namelijk gebaseerd op emoties en ervaringen uit het verleden. En dat terwijl je juist iets nieuws wilt doen. Zonder nieuwe dingen te proberen, kom je dus geen steek verder. Blijven hangen in je veilige, comfortabele zone is geen optie! Op deze manier raak je namelijk steeds verder van jezelf verwijderd. Je gaat voorbij aan wie je eigenlijk bent, waar je energie uit haalt en wat je belangrijk vindt. Het levert een gevoel van frustratie op. Het gevoel om iets anders te willen blijft namelijk aanhouden!

Probeer wat dichter bij je hart en je gevoel te komen. Durf groots te denken. Dit is jouw kans om alles uit het leven te halen. Laat je niet beperken door je eigen gedachtes dat je iets niet kan! Als alles mogelijk is, welke deuren gaan er dan voor jou open?

Jouw weg naar een succesvolle carrièreswitch

Waarschijnlijk vind je het spannend en heb je moeite om afscheid te nemen van het bekende. Het kan ook zijn dat je jezelf afvraagt hoe je in jouw situatie überhaupt een carrièreswitch kunt maken. Toch voel je ergens een diep verlangen om iets anders te gaan doen, dan je op dit moment doet. Het is belangrijk om naar dit gevoel te luisteren! Stap uit je comfortzone en durf voor jezelf te kiezen. Moeilijke routes leiden tot prachtige bestemmingen!

 

carriereswitch maken hoe doe je dat een succesvolle carriereswitch

Persoonlijke begeleiding bij het maken van een carrièreswitch

Zoals eerder gezegd ben je niet de enige die twijfelt over het vervolg van je carrière. Er zijn vele mensen die hiermee worstelen. (en dat is heel normaal). Besef dat je het niet alleen hoeft te doen. Tegenwoordig zijn er veel loopbaancoaches die gespecialiseerd zijn om mensen te begeleiden naar een baan die echt bij ze past. Mijn advies is om hier dankbaar gebruik van te maken. Bovendien hoeft het tegenwoordig helemaal niet duur te zijn en kan het op afstand. Meer weten over wat een loopbaancoach kan betekenen? Lees dan dit artikel: Wat doet een loopbaancoach

Carrièreswitch maken met begeleiding van Human Grow

Of je nu net bent afgestudeerd, al jaren in dezelfde baan zit of om welke reden dan ook een nieuwe richting in je carrière wilt inslaan: Human Grow is er voor jou!
Ik geloof in jouw potentie en help je graag bij het realiseren van jouw carrièredoelen.

Wil je meer weten over mijn dienstverlening en wat ik voor jou kan betekenen?
Neem dan nu contact op! Ik kijk ernaar uit om samen met jou op zoek te gaan naar jouw ideale carrière!