Een baan vinden via je netwerk → Alles wat je moet weten om optimaal gebruik te maken van je netwerk + 12 succesvolle tips!

Een baan vinden via je netwerk. Hoe kan jouw netwerk je helpen bij het vinden van een nieuwe baan? Ik vertel je wat je moet weten en hoe je ermee aan de slag kunt gaan.

een baan vinden via je netwerk

Een baan vinden via je netwerk is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je op zoek gaat naar een nieuwe baan.
Toch ben je er vrijwel elke dag mee bezig: netwerken. Je voert een een serieus gesprek met een collega, kletst even bij met een vriendin of ontmoet nieuwe mensen op een verjaardag. Iedereen bouwt een netwerk op. 

Als je op zoek bent naar een nieuwe baan, is gebruik maken van je netwerk een zeer waardevol instrument!

Wat is netwerken?

Netwerken is het leren kennen en onderhouden van contacten en relaties. We kunnen netwerken ook betrekken op werk. In dit geval onderhoud je contacten die je verder kunnen helpen in je loopbaan of carrière. Je leert nieuwe mensen kennen en wisselt gegevens uit. Bijvoorbeeld door elkaar een visitekaartje te geven of elkaar toe te voegen op LinkdIn.

 

Je maakt contact om kennis, informatie en nieuwe contacten met elkaar te delen. Twee weten immers meer dan één en er is ontstaat een grotere kans dat je een baan kunt vinden via je netwerk. 

 

Bij netwerken is het belangrijk dat het werkt vanuit beide kanten. Het gaat om geven en nemen. Mensen kunnen jou helpen, maar het is ook de bedoeling dat jij een ander kunt voorzien van informatie, tips en adviezen. De basis van een goed netwerk is vertrouwen.

Het belang van netwerken

Bijna 42 % van de werkzoekenden vindt uiteindelijk een baan via zijn of haar eigen netwerk. Bovendien blijkt uit onderzoek dat je sneller wordt aangenomen, indien je wordt aangedragen door iemand uit je eigen netwerk. Daarnaast blijf je gemiddeld langer bij het bedrijf werkzaam, omdat je al contacten hebt binnen het bedrijf.

 

Ook voor werkgevers is netwerken interessant. De meeste vacatures worden namelijk opgevuld vanuit het eigen netwerk. Dit komt doordat werkgevers er de voorkeur aan geven om openstaande vacatures op te laten vullen door iemand die ze kennen. Ze trekken liever iemand aan uit een bekend netwerk, dan iemand die onbekend is. Het geeft de werkgever meer sociale controle. Een nieuwe collega zal waarschijnlijk extra zijn best doen om degene die hem of haar heeft voorgedragen niet teleur te stellen. Dit geldt overigens niet voor alle bedrijven en collega’s.

 

Om het bereik te vergroten, vragen werkgevers aan het personeel, of ze openstaande vacatures willen delen in hun eigen netwerk. Op deze manier is de kans groter dat de vacature wordt ingevuld. Bovendien besparen de werkgevers op de kosten voor het adverteren. Van vele vacatures, zul je dus nooit weten dat ze bestaan. Des te belangrijker is het om je netwerk in te schakelen!

 

Er zijn dus genoeg redenen om een baan te vinden via je netwerk en er gebruik van te maken. Wellicht krijg je een gouden tip over een vacature die bijna vrij komt of kan iemand je aandragen bij een werkgever. Zodoende heb je een streepje voor op andere sollicitanten.

 

een baan vinden een nieuwe baan

Een baan vinden via je netwerk

Het is dus zinvol om goed gebruik te maken van je netwerk en via je netwerk een baan te vinden. Maar hoe doe je dat? Bepaal van tevoren met welk doel jij jouw netwerk inschakelt. Maak vervolgens kenbaar wie je bent, waar je goed in bent en waar je naar op zoek bent. Doe dit zo specifiek mogelijk, zodat mensen je echt kunnen helpen in je zoektocht.

 

Hoe meer mensen weten wat jouw kwaliteiten zijn en wat voor werk je zoekt, hoe groter de kans is dat je ergens wordt aangedragen. Mensen in jouw netwerk hebben zelf ook een netwerk. Een gemiddeld persoonlijk netwerk bestaat uit 800 personen. Zodoende heb je een bereik van meer dan een half miljoen potentiële mensen die je aan een nieuwe baan kunnen helpen. Het bereik is dus groter dan je denkt.

 

Stel dat je een leuke vacature hebt gezien en je kent iemand die voor het bedrijf werkt. Het is dan slim om diegene te vragen of hij of zij je wilt voordragen aan de werkgever. Ook kun je vragen naar de sollicitatieprocedure. Verkregen informatie kun je vervolgens toepassen in je sollicitatiegesprek. Zodoende heb je een streepje voor, omdat je voordeel kunt halen uit de kennis waarover je beschikt. 

Een carrièreswitch maken

Ook als je een carrièreswitch wilt maken, kun je veel informatie uit je netwerk halen. Breng je netwerk duidelijk in kaart en ga op zoek naar contacten waarvan je denkt dat ze je verder kunnen helpen. Wil je bijvoorbeeld timmerman worden, ga dan op zoek naar contacten die werkzaam zijn in de bouw. Informeer bij hen, wat er voor nodig is om als timmerman aan de slag te mogen.

 

Zeer waarschijnlijk kunnen zij je adviseren, bijvoorbeeld over eventueel te volgen studies. In het gunstigste geval, kunnen ze je zelfs aandragen bij een werkgever die dringend op zoek is naar gemotiveerde mensen. Misschien bestaat er wel een mogelijkheid dat je intern kan worden opgeleid. 

Lees ook mijn blog: Carrièreswitch maken? Zo doe je dat! → 5 stappen voor een succesvolle carrièreswitch!

Haal zoveel mogelijk uit je netwerk

Trek de stoute schoenen aan en durf gebruik te maken van je netwerk! Er is een grote kans je dat je een nieuwe baan gaat vinden via je netwerk. Onderneem actie en ga gesprekken voeren! Je zult merken dat de meeste mensen bereid zijn om je te helpen. Ze vinden het namelijk leuk om een ander wegwijs te maken op hen vakgebied en willen hen passie met je delen. 

 

Stel jezelf eens voor dat iemand uit jouw netwerk, je vraagt wat er voor nodig is om werkzaam te zijn in jouw vakgebied. Waarschijnlijk zou jij diegene ook graag op weg willen helpen naar een nieuwe baan. Dit is het ultieme voorbeeld van netwerken. Contacten gebruiken om kennis, informatie, tips en adviezen met elkaar te delen om een ander te helpen in zijn of haar carrière of loopbaan. Zodoende is het makkelijker om een baan te vinden via je netwerk.

Waaruit bestaat jouw netwerk?

Jouw netwerk is groter dan je denkt. Het bestaat uit alle contacten die je gedurende je leven hebt gelegd. Het zijn contacten die je kunt benaderen wanneer dat nodig is. Bovendien ken je elkaar al en hoef je jezelf niet eerst voor te stellen. Ook weet je hoe je elkaar kunt bereiken. Bijvoorbeeld via telefoon, e-mail, woonadres, werkplek of social media.

Er zijn 3 typen netwerken:

Persoonlijk netwerk 

Het persoonlijk netwerk bestaat uit familie, vrienden en kennissen.

Digitaal netwerk

Het digitale netwerk bestaat uit sociale media en forums. Voorbeelden van sociale media zijn Facebook, Instagram, en LinkedIn. Voorbeelden van forums zijn Facebook Groups, een forum voor huizen kopen in Spanje en een forum voor backpackers. Een digitaal netwerk wordt ook vaak een sociaal netwerk genoemd.

Zakelijk netwerk

Het zakelijke netwerk bestaat uit alle contacten die je hebt opgedaan tijdens je opleiding, studie, cursus of werk. Voorbeelden zijn (oud) collega’s en studiegenoten.

Online en offline netwerk

Binnen deze drie netwerken kunnen we ons netwerk ook verdelen in een online netwerk en een offline netwerk.

Het online netwerk is het netwerk dat we digitaal hebben opgebouwd. Het offline netwerk bestaat uit fysieke contacten. Dit zijn contacten waarbij men elkaar in werkelijkheid ziet.

Ieder netwerk bestaat uit een aantal velden waarin contacten zijn ontstaan. Voorbeelden hiervan zijn familie, sport, vrije tijd en studieperiode. Denk bijvoorbeeld aan de contacten die je hebt opgebouwd bij de voetbalvereniging of de wandelclub. Ook kun je denken aan de basisschool en het voorgezet onderwijs.

 

een baan vinden een nieuwe baan via je netwerk

12 Tips voor het gebruiken van je netwerk

1. Bouw een goede naam op voor jezelf
Profileer jezelf, gedraag je zoals het hoort en zie er verzorgd uit. Mensen zullen je eerder aandragen in een netwerk als ze vertrouwen in je hebben.

 

2. Roddel nooit!

Laat jezelf niet negatief uit over anderen. Dat is niet waarvoor netwerken bedoelt is.

 

3. Voorzie je netwerk van tips en informatie

Zorg ervoor dat je af en toe iemand kan voorzien van waardevolle informatie of een gouden tip. Netwerken draait om informatie geven en nemen. Wanneer je zelf tips en adviezen geeft, kun je ook eerder iets terug verwachten.

 

4. Vertel iets over jezelf

Stel jezelf voor. Vertel wat je doet en wat je motivatie en drijfveren zijn. Als je een nieuwe baan zoekt kun je dit ook bespreekbaar maken. Leg goed uit waar je op zoek naar bent. Door jezelf voor te stellen en je vraag duidelijk te formuleren krijgen mensen een beter beeld van wie je bent, waar je voor staat en waar ze je eventueel mee kunnen helpen.

 

5. Antwoord altijd op vragen

Zijn er vragen vanuit je netwerk, beantwoord deze dan altijd. Het kan best eens voorkomen dat je een ander niet direct verder kan helpen, maar laat altijd iets van je horen. Geen bericht is slecht bericht.

 

6. Sta ervoor open om nieuwe mensen te leren kennen

Leer nieuwe mensen kennen in verschillende branches. Verzamel visitekaartjes of maak contact op LinkdIn. Hoe meer mensen er werkzaam zijn in verschillende branches, des te groter wordt je bereik. Wees wel waakzaam dat je niet te gretig overkomt, werk aan duurzame relaties.

 

7. Toon interesse in anderen 

Doe niet alsof je interesse hebt, maar wees oprecht geïnteresseerd. Mensen zullen het snel genoeg doorhebben als je alleen met jezelf bezig bent. Hierdoor zullen anderen zich niet openstellen en zullen ze je niet verder helpen.

 

8. Denk aan de lange termijn

Onthoud goed dat netwerkrelaties over het algemeen worden opgebouwd voor de lange termijn. Mensen willen elkaar eerst leren kennen en vertrouwen, voordat ze elkaar écht toelaten in hen netwerk. Verwacht niet dat je direct een gouden tip zult krijgen, maar bouw aan een duurzame relatie.

 

9. Weet wat je zoekt

Het is belangrijk om duidelijk te formuleren voor welk doel je jouw netwerk in wilt schakelen.

 

10. Netwerk met mensen waarmee je een click hebt

Het is makkelijker om met mensen te netwerken waarmee je het goed kunt vinden.

 

11. Toon ook eens interesse zonder dat je iets van iemand nodig hebt

Als je een goede band met iemand hebt opgebouwd, onderhoud het contact dan ook zonder dat je iets van diegene nodig hebt.

 

12. Bedank je netwerk

Bedank mensen als ze je hebben voorzien van tips en informatie. Het kan zijn dat je er niet direct mee geholpen bent, maar toon altijd je waardering.

Een baan vinden via je netwerk is dus zeker mogelijk! 

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om deze blogpost over het vinden van een nieuwe baan via je netwerk te lezen. Ik hoop dat de tips en inzichten die ik met je heb gedeeld waardevol voor je zijn en je kunnen helpen bij je zoektocht naar een nieuwe uitdaging.

 

Het is belangrijk om te onthouden dat je netwerk een krachtig hulpmiddel is bij het vinden van een nieuwe baan. Het kan de deuren openen naar kansen die je anders misschien niet zou hebben gekend. Dus wees niet bang om je netwerk te benaderen en om hulp te vragen. Mensen zijn vaak bereid om je te ondersteunen en doorverwijzingen te geven.

 

Als loopbaancoach sta ik altijd klaar om mensen te helpen bij het vinden van hun droombaan. Als je na het lezen van deze blogpost nog vragen hebt, advies nodig hebt of meer begeleiding wilt in je zoektocht, aarzel dan niet om contact met me op te nemen. Samen kunnen we jouw specifieke situatie bespreken en een plan opstellen dat past bij jouw behoeften.

 

Ik wens je veel succes bij het vinden van een nieuwe baan via je netwerk. Vertrouw op jezelf, maak gebruik van de tips en wees niet bang om stappen te zetten. Met de juiste inspanning en vastberadenheid ben ik ervan overtuigd dat je binnenkort een geweldige nieuwe kans zult vinden.

Neem gerust contact met me op voor meer tips of vragen.  Ik kijk ernaar uit om van je te horen en je te ondersteunen op jouw reis naar een nieuwe loopbaan.