Hoe maak je een professioneel cv? → 8 stappen waar je op moet letten bij het opstellen van een professioneel cv.

Hoe maak je een professioneel cv? In dit blog lees je praktische tips en 8 stappen waar je op moet letten bij het opstellen van een professioneel cv.

hoe maak je een professioneel cv?

”Hoe maak je een professioneel cv?” is toch wel een van de meest gestelde vragen! Een professioneel cv is een essentieel onderdeel van je sollicitatieproces. Het is je visitekaartje en kan doorslaggevend zijn bij het verkrijgen van een baan. Maar hoe maak je een professioneel cv? In dit artikel bespreken we de stappen die je kunt nemen om een effectief en indrukwekkend professioneel cv op te stellen, zodat jij wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek!

Hoe maak je een professioneel cv? Het 8 stappen plan

1. Begin met de basisgegevens

Het eerste wat je moet doen bij het maken van een cv, is het vermelden van je basisgegevens, zoals je naam, telefoonnummer, e-mailadres en je profielfoto. Zorg ervoor dat deze gegevens correct en gemakkelijk te vinden zijn. Let op: vermeld nooit je Burgerservicenummer op je cv! Dit in verband met privacy. Bij het kiezen van een profielfoto raad ik je aan om een recente foto toe te voegen. Kies voor een foto waarop je lacht,  dit geeft meteen een vriendelijke en positieve uitstraling. Kijk zelf maar eens naar foto’s van anderen. Welke foto spreekt jou meer aan? De foto waarop iemand lacht of waarop iemand  boos of serieus kijkt? Kijk ook of je outfit die je op de foto draagt, passend is bij  de functie waar je naar solliciteert. Voor een functie als advocaat kies je een zakelijke outfit en voor een functie als monteur meer casual. 

2. Maak een overzichtelijke structuur

Zorg ervoor dat je cv gemakkelijk te lezen is. Kies voor een duidelijke en overzichtelijke structuur. Dan krijg je al snel een professioneel cv! Maak gebruik van koppen en subkoppen om de verschillende onderdelen van je cv te benadrukken. Dit maakt het voor de werkgever of recruiter makkelijke om je cv te scannen.

3. Korte samenvatting van jezelf

Geef een korte samenvatting van jezelf, waarin je je sterke punten en vaardigheden aangeeft. Probeer hierin kort en bondig te zijn en geef geen al te persoonlijke informatie. Benoem vooral je sterke punten en vaardigheden die nodig zijn voor de functie. Misschien heb je wel een aantal vaardigheden in de functie- eisen gelezen waar jij goed in bent. Benoem deze vooral, zodat je on top of mind komt!

4. Beschrijf je werkervaring

Beschrijf je werkervaring op een heldere en beknopte manier. Begin met de meest recente werkervaring en ga terug in de tijd. Hiermee bedoel ik dus op  chronologische volgorde. Vermeld je functietitel, het bedrijf, de periode en de belangrijkste taken en verantwoordelijkheden die je had tijdens deze periode.

Probeer bij het beschrijven van je werkervaring niet alleen de taken te benadrukken, maar ook je prestaties. Vermeld bijvoorbeeld projecten waaraan je hebt bijgedragen of doelen die je hebt bereikt.

5. Benoem je vaardigheden

Waar ben jij goed in? Maak een aparte sectie voor je vaardigheden. Vermeld hier de vaardigheden die relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert. Denk hierbij aan technische vaardigheden, talenkennis of sociale vaardigheden. 

6. Vergeet je opleiding en certificaten niet

Vergeet niet om je opleiding en certificaten te vermelden. Vermeld de naam van de opleiding, de instelling en de periode waarin je deze hebt gevolgd. Als je certificaten hebt behaald, vermeld dan ook de naam van het certificaat en de organisatie die het heeft uitgereikt.

7. Controleer je cv op fouten

Controleer je cv zorgvuldig op spelling- en grammaticafouten. Vraag eventueel iemand anders om je cv na te lezen en feedback te geven. Een goed verzorgd professioneel cv is zeer belangrijk voor een succesvolle sollicitatie!

8. Sluit af met een persoonlijke noot

Sluit je cv af met een persoonlijke noot, bijvoorbeeld door iets te vertellen over je interesses, hobby’s of ambities. Dit kan werkgevers helpen om een beter beeld te krijgen van wie je bent als persoon in je vrije tijd. 

 

professioneel cv

 

Waar je op moet letten bij het opstellen van een professioneel cv

Bij het opstellen van je cv zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Hieronder vind je een aantal tips:

  • Pas je cv aan op de vacature waar je op solliciteert. Geef aan waarom jij geschikt bent voor deze functie.
  • Gebruik actieve werkwoorden om je werkervaring te beschrijven, zoals ‘gecoördineerd’, ‘gerealiseerd’ of ‘ontwikkeld’.
  • Houd je cv beknopt en overzichtelijk. Vermijd lange zinnen en onnodige informatie.
  • Zorg voor een duidelijke opmaak. Gebruik dezelfde stijl en lay-out als het meerdere pagina’s zijn. 
  • Probeer je pagina’s te beperken tot maximaal 2 zijdes. 
  • Geef prioriteit aan de belangrijkste informatie. Plaats je werkervaring en vaardigheden die relevant zijn voor de vacature vooraan in je cv.
  • Pas de stijl en toon van je cv aan op de bedrijfscultuur. Een creatieve en informele toon kan goed passen bij een start-up, terwijl een formele toon meer geschikt is voor een corporate bedrijf.
  • Zorg ervoor dat je cv makkelijk te scannen is en opvalt. Recruiters en werkgevers bekijken vaak meerdere cv’s tegelijkertijd, dus een overzichtelijke en gestructureerde opmaak maakt het gemakkelijker om snel de belangrijkste informatie te vinden.
  • Laat je  professioneel cv nog even rusten en kijk er later nog eens kritisch naar. Zo voorkom je dat je fouten over het hoofd ziet en kun je de inhoud en opmaak verbeteren.

Het opstellen van een professioneel cv

Het opstellen van een professioneel cv kan soms tijdrovend zijn, maar het is de moeite waard. Met een professioneel cv kun je jezelf onderscheiden van andere sollicitanten en een goede indruk maken op potentiële werkgevers. Door bovenstaande stappen en tips te volgen, kun je een professioneel cv maken dat past bij jouw ervaring, vaardigheden en de vacature waar je op solliciteert. Veel succes met het opstellen van jouw professionele cv!

Kom je er niet uit na het lezen van deze stappen en tips? Zou je het toch fijn vinden om hulp te krijgen?  Neem dan gerust contact met me op, zodat we kunnen kijken wat ik voor jou kan betekenen tijdens jouw sollicitatieproces! Ik help je graag op weg richting jouw droombaan!