Hoe vind ik mijn droombaan? → 10 stappen om je droombaan te vinden!

''Hoe vind ik mijn droombaan?'' Toch wel een van de meest gestelde vragen. In dit artikel lees je 10 eenvoudige stappen die je op weg helpen bij het vinden van jouw droombaan.

hoe vind ik mijn droombaan? 10 stappen om je droombaan te vinden.

Hoe vind ik mijn droombaan? Je bent op zoek naar een andere baan, maar hoe vind je die? Het is niet altijd makkelijk. Je zult merken dat de weg naar het vinden van je droombaan meer tijd in beslag zal nemen dan je denkt.

De ‘route’ naar het vinden van je droombaan kan zeer waardevol zijn. Je maakt een persoonlijke ontwikkeling door en komt dichter bij jezelf te staan. Dit komt omdat je leert om keuzes te maken vanuit je gevoel.

Onderweg word je soms aangegrepen door emoties. Het kan zijn dat je onzekerheid, keuzestress, ongeduld of afwijzing ervaart. Je begint aan jezelf te twijfelen en dit komt je motivatie niet ten goede. Een ‘normale’ nieuwe baan vinden is al niet makkelijk, wat te bedenken van het vinden je droombaan. Toch is het allemaal de moeite waard. Dus geef niet op!

Een droombaan kan ook tijdelijk zijn

Mensen veranderen met de tijd. Uit onderzoek is gebleken dat ieder mens na gemiddeld 10 jaar nieuwe waarden, behoeftes en drijfveren ontwikkeld. Dit wil zeggen dat een droombaan dus niet per se voor de rest van je leven hoeft te zijn. Het kan wel! Maar het hoeft niet vanzelfsprekend te zijn. Het kan best zijn dat je na een aantal jaren iets anders wilt doen. Daarnaast veranderen bedrijven, organisaties en functies ook. Wellicht sluit je huidige functie over een aantal jaren niet meer aan bij je waarden en behoeften. Waarschijnlijk ga je dan weer op zoek naar een nieuwe job.

 

Het is dus van belang om af en toe even stil te staan bij je loopbaan of carrière.

Vraag jezelf dan af: Heb ik een baan waarbij ik taken uitvoer waar ik goed in ben? Vind ik deze taken ook leuk? Haal ik energie, plezier en voldoening uit mijn werk? Is dit mijn droombaan? Het belangrijkste aandachtspunt bij het vinden van je droombaan, is dat je op zoek gaat naar een baan waarbij je jouw talenten optimaal kunt benutten. Zodoende doe je dingen waar je goed in bent en haal je meer energie en plezier uit je werk.

droombaan vinden hoe vind ik mijn droombaan

Hoe vind ik mijn droombaan?  Het 10 stappenplan

1. Maak tijd vrij

De eerste stap, maar een hele belangrijke! Maak tijd vrij! Jouw droombaan komt niet zomaar aanwaaien. Je hebt tijd nodig om hem te vinden. Maak afspraken met jezelf. Bijvoorbeeld dat je één dag in de week aan de slag gaat met het vinden van je droombaan.

2. Begin met de juiste mindset

Het vinden of creëren van je droombaan kost tijd. Stel jezelf reële doelen en gun jezelf ook de tijd om deze doelen te behalen. Stapje voor stapje werk je naar je droombaan toe. Geloof erin dat je ook daadwerkelijk jouw droombaan gaat vinden.

Wees bewust van welke consequenties het soms met zich mee kan brengen om je droombaan te realiseren. Indien je iets totaal anders wilt gaan doen dan je momenteel doet, raad ik aan om het te bespreken met je partner of gezin. Het kan je enorm helpen als je hierin gesteund wordt. 

3. Travel light

Probeer een situatie voor jezelf te creëren waarbij je niet te hoge vaste lasten hebt. Hoe meer financiële vrijheid je hebt, hoe beter. Zodoende heb je meer investeringsruimte in jezelf en zet je jezelf niet klem door de hoge kosten die je maandelijks moet opbrengen.

Indien de financiële situatie het toelaat, is het misschien zelfs slim om een dag minder te gaan werken. Deze dag kun je dan gebruiken om te investeren in het vinden van je droombaan. Mocht je niet in deze gelegenheid zijn, stel dan prioriteiten! Sla eens een feestje over en maak tijd vrij voor jezelf.

Je zult stappen moeten ondernemen. Er zit namelijk een groot verschil tussen in je hoofd ermee bezig zijn of daadwerkelijk dingen te bewerkstelligen. Maak met jezelf een afspraak binnen welk termijn je jouw droombaan gerealiseerd wilt hebben. Neem jezelf serieus!

4. Zoek uit wat je talenten zijn

Ga met jezelf aan de slag. Zoek uit wat je talenten zijn. Stel jezelf vragen: Wie ben jij? Wat kan jij? Wat zijn jouw goede en slechte eigenschappen? Wat zijn jouw kwaliteiten en valkuilen? Wat voor soort werk past bij jouw persoonlijkheid? Wat zijn je drijfveren?

Als je het moeilijk vindt om deze vragen te beantwoorden, kun je ook je omgeving inschakelen. Zij kijken met andere ogen naar jou, dan hoe jij naar jezelf kijkt. Een loopbaancoachingstraject kan ook ondersteuning bieden om dit te onderzoeken. Lees ook eens: Wat doet een loopbaancoach? → Waarom loopbaancoaching?

5. Zoek uit waar je gelukkig van wordt

Dit vind ik persoonlijk het allerbelangrijkste. Ga uitzoeken wat de dingen zijn waar jij gelukkig van wordt. Het mag van alles zijn. Wat doe je het liefst de hele dag? Waar kan je vol passie over praten? Wat geeft je zo’n fijn gevoel? Wanneer vergeet jij de tijd?

6. Visualiseer je droombaan

Bedenk waar je over 5 jaar wilt staan in je carrière. Beschrijf hoe jouw droombaan eruit ziet. Doe dit zo gedetailleerd mogelijk. Beeld het jezelf in en zie het maar eens voor je. Alles is mogelijk! Er zijn immers zoveel leuke banen. Als je duidelijk hebt wat je doel is, heb je een betere focus en wordt het makkelijker om er energie en tijd in te investeren.

7. Kom in contact met een loopbaancoach

Samen met een loopbaancoach ga je op zoek naar werk dat bij je past.

Een loopbaancoach biedt je ondersteuning, maar neemt niet de leiding. De hoofdzaak is namelijk dat het draait om jouw persoonlijke ontwikkeling. Uiteindelijk moet je het dus zelf doen. Je wordt voorzien van nieuwe inzichten, waar je vervolgens zelf mee aan de slag kunt. Loopbaanbegeleiding is ontzettend waardevol, omdat het je persoonlijke ontwikkeling ondersteunt. Je krijgt ondersteuning op de punten waar je normaal gesproken vast loopt. Wees dus niet bang om met een loopbaancoach aan de slag te gaan. Bovendien kan dit tegenwoordig ook op afstand, door middel van online loopbaan coaching. Durf in jezelf te investeren. Het is het zeker waard!

8. Vraag je omgeving om hulp

Schakel je netwerk in. Ga op zoek naar contacten waarvan je denkt dat zij je verder kunnen helpen. Hoe meer mensen weten wat jij zoekt in je droombaan, hoe groter je bereik zal zijn.  Door gesprekken te voeren met mensen, krijg jij ook een steeds beter beeld van de mogelijkheden. 

9. Onderzoek of de verwachtingen die je hebt van je droombaan ook werkelijkheid zijn

Kom in contact met mensen die jouw droombaan uitoefenen en verdiep jezelf in de branche. Hoe is het financiële perspectief? Hoe is het groeiperspectief? Hoe is de balans tussen werk en privé? Uit welke werkzaamheden bestaat het werk? Hierdoor kun je onderzoeken of het ook écht je droombaan is. 

10. Ervaar nieuwe dingen

Uiteindelijk gaat het er om dat je dingen gaat proberen. Probeer zoveel mogelijk input te krijgen door nieuwe dingen mee te maken en te ontdekken. Kom uit je comfortzone! Twijfel niet langer en ga doen! Probeer jezelf niet meer wijs te maken, dat het niet zo simpel kan zijn, om te ontdekken wat je droombaan is! ”Als een ander het kan, dan kan jij het ook! ”

hoe vind ik mijn droombaan- droombaan vinden

Hulp nodig bij het vinden van je droombaan?

Tijdens een gratis kennismakingsgesprek kijken we samen of er een match is en of loopbaancoaching iets voor jou is. Wacht niet langer en zet vandaag nog de eerste stap richting jouw droombaan!