Hoe weet ik wat ik wil? → 5 stappen om te ontdekken wat je nu écht wilt!

hoe weet ik wat ik wil

Hoe weet ik wat ik wil?

In deze snel veranderende maatschappij staan we weleens voor de uitdagende vraag: “Wat wil ik?” Het is niet ongebruikelijk om jezelf af te vragen wat je echt wilt in het leven, vooral in een tijd waarin er talloze mogelijkheden en keuzes zijn. In dit blog gaan we dieper in op deze zoektocht naar zelfontdekking en benoem ik concrete stappen om je te helpen hoe je erachter komt wat je werkelijk wilt.

Het Belang van Zelfreflectie

Het proces begint altijd met zelfreflectie. Neem de tijd om na te denken over je passies, interesses en wat je echt gelukkig maakt. Wat waren je dromen en doelen toen je jonger was? Wat zijn de activiteiten waarbij je de tijd vergeet omdat je er zo in opgaat? Het beantwoorden van deze vragen kan een goede start zijn om te begrijpen wat je wilt.

Weten wat je wilt? Maak een lijst van je waarden

Een andere belangrijke stap in het ontdekken van wat je wilt, is het identificeren van je kernwaarden. Wat vind je echt belangrijk in het leven? Is het vrijheid, creativiteit, stabiliteit, avontuur of iets anders? Het kennen van je waarden helpt bij het maken van keuzes die in lijn zijn met je diepste verlangen. Bij het maken van een lijst van je waarden is het cruciaal om diep in jezelf te graven en eerlijk te zijn over wat voor jou echt van betekenis is. 

1. 5 tips voor het identificeren van je waarden;

  1. Neem de tijd om na te denken over momenten in je leven waarin je je echt gelukkig voelde. Wat deed je op dat moment? Wat gebeurde er in die situatie waardoor jij je zo gelukkig voelde?
  2. Maak een lijst van de waarden die in je opkomen en rangschik ze op volgorde van prioriteit. Wat staat bovenaan als absoluut onmisbaar voor jou?
  3. Denk aan persoonlijke waarden, maar ook aan waarden die belangrijk zijn op professioneel vlak.
  4. Koppel emoties aan elke waarde op je lijst. Welke waarden geven je een gevoel van vreugde, tevredenheid of betekenis? Emoties kunnen sterke aanwijzingen zijn voor wat voor jou echt van belang is.
  5. Analyseer recente beslissingen die je hebt genomen. Zijn deze beslissingen in lijn met je waarden? Of voelde je je juist ongemakkelijk omdat ze in strijd waren met wat voor jou echt belangrijk is?

Onthoud dat je waarden kunnen veranderen naarmate je ouder wordt en nieuwe ervaringen opdoet. Regelmatige zelfevaluatie helpt je om in lijn te blijven met wat voor jou echt belangrijk is op dat moment in je leven.

hoe weet je wat je wilt

2. Onderzoek Verschillende Interesses

Soms weten we niet wat we willen omdat we niet genoeg hebben geëxperimenteerd met verschillende interesses. Neem de tijd om nieuwe activiteiten uit te proberen, hobby’s te ontdekken en je comfortzone te verbreden. Dit kan je helpen bij het vinden van passies en talenten die je nog niet eerder hebt ontdekt.

3. Leer Van Ervaringen

Eerdere ervaringen, zowel positief als negatief, kunnen waardevolle inzichten bieden in wat je wel en niet wilt. Analyseer je vorige banen, projecten of zelfs relaties. Wat vond je leuk? Wat vond je niet leuk? Deze analyse kan je helpen bij het verfijnen van je zoektocht naar wat je écht wilt.

4. Stel Doelen en Maak Een Actieplan

Een manier om te ontdekken wat je wilt, is door doelen te stellen. Wat wil je bereiken op korte en lange termijn? Maak een actieplan om stap voor stap dichter bij je doelen te komen. Het proces van het nastreven van doelen kan je helpen bij het verduidelijken van wat je echt belangrijk vindt.

5. Wees Niet Bang om Hulp te Vragen

Het is oké om niet alles alleen te doen. Praat met vrienden, familie of zelfs professionals over je zoektocht. Soms kunnen anderen een frisse kijk op je situatie bieden en waardevolle adviezen geven.
Het antwoord op de vraag “Wat wil ik?” kan een uitdagend proces zijn dat tijd en zelfreflectie vraagt. Door jezelf de ruimte te geven om te verkennen, experimenteren en ontwikkelen, kun je uiteindelijk ontdekken wat echt bij je past. Wees geduldig met jezelf en onthoud dat het normaal is om zoekende te zijn. Het belangrijkste is dat je actief bezig blijft met het ontdekken van je passies en het najagen van wat je werkelijk wilt in het leven. Dit gaat misschien met vallen en opstaan, maar zorg dat je telkens weer opstaat. Zet jezelf in de actiestand, dan kom je er uiteindelijk wel! Zo’n proces doe je op je eigen tempo.

Weet je echt niet wat je wil? Plan een gratis kennismakingsgesprek

Mocht je dit lastig vinden en graag een ‘stok achter de deur’ willen. Twijfel dan niet om contact met me op te nemen. We kunnen samen bespreken waar je nu tegenaan loopt en of ik daarin iets voor jou kan betekenen.

Ik begeleid en ondersteun je graag tijdens jouw proces. Jij bent leidend in het traject en jij bepaalt zelf het tempo. Een kennismakingsgesprek is geheel vrijblijvend. Zo kunnen we samen kijken of er een fijne klik is om een traject te starten. 

Ik kijk ernaar uit om kennis te maken!