Sollicitatiegesprek Vragen → 5 slimme en praktische tips + de meest gestelde vragen
Een sollicitatiegesprek kan zenuwslopend zijn, maar met de juiste voorbereiding kun je vol vertrouwen de uitdaging aangaan. In dit blog geef ik 5 slimme tips om je voor te bereiden op sollicitatiegesprekken en hoe je met een zelfverzekerd gevoel op sollicitatiegesprek gaat. Ook geef ik je inzicht in de vragen die je kunt verwachten. Na het lezen van dit blog weet jij hoe je je goed voorbereidt om die volgende stap in je carrière te zetten.
Welke Vragen Kun Je Verwachten Tijdens een Sollicitatiegesprek?
Een sollicitatiegesprek heeft vaak dezelfde opbouw. Meer over de opbouw kun je lezen in de blog: Sollicitatiegesprek opbouw: In 4 stappen een succesvol sollicitatiegesprek.
Enkele veelvoorkomende vragen die tijdens een sollicitatiegesprek gesteld kunnen worden zijn:
- “Vertel eens iets over jezelf.” – De opening van bijna elk sollicitatiegesprek. Houd het kort en krachtig, met de nadruk op professionele hoogtepunten die relevant zijn voor de functie.
- “Wat zijn je sterke punten?” en “Wat zijn je zwakke (of verbeter) punten?” – Wees eerlijk over je sterke punten en toon veerkracht en groeipotentieel bij het bespreken van zwakkere punten.
- “Waarom wil je voor ons bedrijf werken?” – Laat blijken dat je het bedrijf grondig hebt onderzocht en enthousiast bent over bijvoorbeeld de waarden en doelen van het bedrijf.
- “Kun je een situatie beschrijven waarin je een probleem hebt opgelost?” – Bereid voorbeelden voor waarin je probleemoplossend vermogen en vaardigheden liet zien.
- “Waar zie je jezelf over vijf jaar?” – Vertel over je ambitie en je doelen. Probeer dit op een manier te vertalen dat het ook in lijn ligt met de groeimogelijkheden binnen het bedrijf. Of vraag naar de groeimogelijkheden.
Je hoeft deze vragen niet uit je hoofd te leren, want dan kom je misschien met een star antwoord. Het is belangrijk om te weten wat je zou antwoorden vanuit je gevoel. Zo ontwikkel je de flexibiliteit om doordachte antwoorden te geven, ongeacht hoe het gesprek verloopt. Jij weet waar je voor staat en dat kun je laten zien door van te voren over je antwoorden na te denken.
5 tips om je goed voor te bereiden op een sollicitatiegesprek;
1. Weet wat er in je CV staat
Niets maakt een slechtere indruk dan wanneer je niet kunt praten over wat er op je eigen CV staat. Neem de tijd om je werkervaring, opleidingen en vaardigheden helder op een rijtje te krijgen. Dus niet alleen op papier, maar ook in je hoofd. Zorg ervoor dat je concrete voorbeelden kunt geven die jouw geschiktheid voor de functie benadrukken. Door je CV van binnen en van buiten te kennen, geef je blijk van zelfvertrouwen en overtuigingskracht. Hierdoor kun je ook makkelijker uitleg geven over eerdere functies en opleidingen. Het kan ook helpen om je loopbaan te visualiseren. Ga terug in de tijd en denk aan het moment waar je loopbaan begon. Denk aan de functie die je had en de taken die je uitvoerde. Welke verantwoordelijkheden had je? Met welke collega’s werkte je samen? Voor welke vragen kwamen ze naar jou toe?
Als je dit doet per functie van verleden tot heden, gaat dit je zeker helpen tijdens je sollicitatiegesprek. Hierdoor gaat je brein namelijk je ervaringen herbeleven, waardoor dit makkelijker te benoemen is tijdens een sollicitatiegesprek.
2. Oefen veelvoorkomende sollicitatievragen
Sollicitatiegesprekken volgen vaak een vergelijkbare volgorde zoals eerder benoemd. Oefen met veelvoorkomende vragen zoals: “Wat zijn je sterke punten?”, “Wat zijn je zwakke punten?” en “Waarom ben je geschikt voor deze functie?”. Bedenk sterke, positieve antwoorden die je persoonlijkheid en vaardigheden benadrukken. Je kunt dit alleen oefenen, maar je kunt ook familie of vrienden om feedback vragen.
Mocht je behoefte hebben aan extra begeleiding, als online loopbaancoach kan ik je helpen om deze sollicitatiegesprekken samen voor te bereiden.
Bereid je niet alleen voor op de standaard vragen, maar ook op vragen als: ‘’Waar ben je het meest trots op?’’, ‘Wat maakt jou uniek als persoon?’’ en ‘’Wat is jouw toegevoegde waarde voor ons bedrijf?’’. Dit vraagt om een stukje zelfreflectie.
3. Onderzoek het bedrijf en de functie
Toon je enthousiasme en betrokkenheid door het bedrijf en de functie grondig te onderzoeken. Begrijp de missie, visie en kernwaarden van het bedrijf, en bedenk hoe jouw vaardigheden daarbij aansluiten. Laat zien dat je de specifieke uitdagingen van de functie begrijpt en dat je klaar bent om een waardevolle bijdrage te leveren. Wees niet bang om vragen te stellen als je iets niet helemaal begrijpt. Hiermee laat je zien dat je graag meer wilt weten over de functie. Het kan zelfs sterk overkomen door vragen te stellen, daarmee laat je jouw nieuwsgierigheid en interesse zien.
Mocht je geen vraag weten, beschrijf dan wat je al denkt te weten over de functie en check of dat klopt.
Even een simpel voorbeeld:
Het gaat om een aansturende rol waarbij je 10 tot 15 mensen gaat aansturen en begeleiden.
Jouw vraag: ‘’Klopt het dat je in deze functie 10 tot 15 mensen gaat aansturen en begeleiden?’’
Je kunt daaraan toevoegen: ‘’Wat wordt er precies verwacht van mij in deze rol?’’
4. Bedenk vragen voor de interviewer
Een sollicitatiegesprek is niet alleen een kans voor het bedrijf om jou te leren kennen, maar ook voor jou om het bedrijf beter te begrijpen. Bereid enkele relevante vragen voor de interviewer voor, zoals: “Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?” of “Hoe stimuleert het bedrijf professionele ontwikkeling?”. Dit toont aan dat je serieus bent over de functie en het bedrijf.
Denk na over wat jij graag wilt weten en wat je belangrijk vindt in een baan. Als je het bijvoorbeeld belangrijk vindt om tijdens de pauze met je collega’s te wandelen, vraag dan hoe de pauzes eruit zien. Of er samen geluncht en gewandeld wordt. In veel bedrijven wordt er snel een boterhammetje achter het bureau gegeten, dus zeker geen gekke vraag om te stellen.
5. Werk aan je lichaamstaal en presentatie
Het is niet alleen wat je zegt, maar ook hoe je het zegt. Let op je lichaamstaal, oogcontact en stemgebruik. Oefen een zelfverzekerde handdruk en let op een positieve, professionele uitstraling.
Dit is belangrijker dan je in eerste instantie misschien denkt. Een eerste indruk kun je namelijk maar een keer maken. Een slap handje, onderuitgezakte houding, droevige blik scoort geen pluspunten.
Dus een grote glimlach, geïnteresseerde houding en een goede handdruk zijn essentieel voor de rest van het gesprek. Als je hier pluspunten scoort gaat de rest van het gesprek in je voordeel werken.
Als coach kan ik je voorzien van specifieke feedback over je presentatievaardigheden via een videocall mocht je daar behoefte aan hebben.
Met zelfvertrouwen op sollicitatiegesprek
Met deze tips ben je goed op weg naar een succesvol sollicitatiegesprek. Zie het als een leerschool en een leuke uitdaging. Wie weet ga je het dan zelfs leuk vinden om op sollicitatiegesprek te gaan en haal je er plezier uit.
Vertrouw op jezelf, laat je persoonlijkheid zien en vergeet niet: je bent niet alleen, Human Grow staat klaar om je te ondersteunen op elke stap van je carrière. Veel succes en plezier!