Van je passie je werk maken → Alles over investeren in jezelf en barrières doorbreken!

Het is mogelijk om van je passie je werk te maken. Er zijn verschillende manieren om dit te bereiken, zoals het volgen van een opleiding, het beginnen van een eigen bedrijf of het aangaan van een baan die iets met je passie te maken heeft. Door te investeren in je eigen ontwikkeling, kennis te maken met de juiste mensen en je bewust te zijn van de mogelijkheden die je hebt, kun je van je passie je werk maken.

van je passie je werk maken

Van je passie je werk maken. Veel mensen nemen zichzelf (nog) niet serieus genoeg of hebben niet de moed om uit hun comfortzone te stappen. Ze verzinnen allerlei excuses om zichzelf er van te weerhouden om stappen te ondernemen. Om je verder op weg te helpen delen we op deze pagina al onze tips om van je passie je werk te maken.

Zo kun je van je passie je werk maken

Ik denk niet dat ik het kan. M’n ouders en vrienden vinden het geen goed idee. Ik moet de huur van mijn appartement betalen. Ik heb een studieschuld die ik moet terugbetalen. Bestaat mijn droombaan eigenlijk wel? Ik denk niet dat het genoeg oplevert. 

Herken je deze gedachten? Ik hoor je denken; jij hebt makkelijk praten!  Is het überhaupt wel mogelijk om van je passie je werk te maken?

Natuurlijk, alles is mogelijk! Zolang je maar beschikt over de juiste mindset. Zie kansen in plaats van obstakels!

Creëer ruimte om van je passie je werk te maken

Als je van je passie je werk wilt maken, is het belangrijk dat je ruimte vrij maakt om dit te bewerkstelligen. Ruimte maken is het creëren van een omgeving, waarin je optimaal bezig kan zijn (en geen belemmeringen voelt) met het behalen van je doel. Wees ervan bewust, dat jij de enige persoon bent die dit doel kan bewerkstelligen. Niemand anders gaat het voor je doen. Je zult er dus tijd en energie in moeten steken! Maar hoe creëer je ruimte voor jezelf?

Vertel je omgeving dat je van je passie je werk wilt maken

Waarschijnlijk zullen er mensen zijn, die je in eerste instantie raar aan kijken. Hoe ga je dat dan doen? vragen ze zich hardop af. Het kan zijn, dat je zelf ook nog geen flauw idee hebt wat jouw droombaan eigenlijk is. Maak je echter geen zorgen. Gaandeweg kom je er vanzelf achter. Het gaat er juist om, dat je ermee aan de slag gaat. Door je plannen te bespreken met je omgeving creëer je een sociale druk voor jezelf. Mensen zullen je de volgende keer waarschijnlijk vragen hoe het met je plannen is. Op deze manier heb je een stok achter de deur. Nu is het écht tijd om aan de slag!

Geloof in jezelf

Geef geen aandacht aan wat anderen van jouw plannen vinden en vaar je eigen koers. Geloof erin en ga ervoor. Heb vertrouwen in je eigen kunnen! Alleen wanneer jij zelf in je eigen kunnen gelooft, gaan anderen jou ook geloven. 

De weg naar het creëren van je droombaan heeft tijd nodig. Maak dus ook tijd en ruimte om er mee aan de slag te gaan! Zeg onbelangrijke afspraken af en maak eens een avond vrij. Creëer ruimte om te werken aan datgene waar jij op de lange termijn veel gelukkiger van wordt.

‘ Inrichten doe je met veel ruimte in je hoofd ‘

Als je momenteel over een fulltimebaan beschikt, is het wellicht verstandig om je plannen bespreekbaar te maken op je werk. Je hoeft niet meteen je baan op te zeggen, maar als je bijvoorbeeld een dag minder zou kunnen werken, creëer je meer ruimte om je doel te bewerkstelligen.

Doe dit echter alleen als je financiële situatie het toelaat. Ben je niet in deze positie, probeer dan prioriteiten te stellen en je doel niet uit het oog te verliezen.

Doe eens een dag helemaal niks

Heb je nog geen idee wat jouw droombaan is? Probeer dan eens een dag helemaal niets te doen. Ik weet dat het moeilijk is, maar probeer het toch maar eens. Ga eens lekker op de bank liggen en denk eens diep na over wat de dingen zijn, die jij graag doet. Waar krijg jij positieve energie van? Waar zou jij jezelf wel veertig uur per week mee bezig willen houden? Onderzoek waar jou hart sneller van gaat kloppen en ontdek je passie.

Denk niet alleen aan geld verdienen

Stel je eens voor. Je hebt de staatsloterij gewonnen en bent financieel onafhankelijk. In principe hoef je nooit meer te werken. Wat zou je dan het liefste doen? Waarschijnlijk is het antwoord op deze vraag iets waar jij ontzettend gelukkig van wordt.

Je vraagt je natuurlijk af waarom ik deze vraag stel? Het antwoord is simpel.

Als we alle blokkades in ons denken wegnemen (we noemen dit ook wel de spreekwoordelijke beren op de weg) komen we tot de kern van wat we echt willen. Geld verdienen is in deze zin niet belangrijk. Als jij je passie volgt en doet waar je goed in bent, ben ik er van overtuigd dat het geld vanzelf op de een of andere manier naar je toe komt. Besef goed dat we tot ons 67ste levensjaar moeten werken. Des te belangrijker dat we doen waar we goed in zijn en wat we leuk vinden.

van je werk je passie maken - waar ligt mijn passie
Visualiseren

Probeer zo gedetailleerd mogelijk in te beelden hoe jouw droombaan eruit ziet. Maak deze beelden vervolgens concreet. Ga op zoek naar foto’s of afbeeldingen en hang deze op in een ruimte waar je vaak bent. Op deze manier word je iedere dag herinnerd waar je het allemaal voor doet. Je zult merken dat dit ontzettend stimulerend werkt. 

Laat je niet lijden door angst en onzekerheid

Vind je het allemaal maar spannend en word je een beetje onzeker van het idee dat je wellicht iets totaal anders gaat doen dan waar je voor gestudeerd hebt? Wees niet bang en blijf in jezelf investeren. Maak ruimte voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Ga bijvoorbeeld eens over je eigen grenzen heen!

Als je blijft toegeven aan je eigen onzekerheid, zal je waarschijnlijk maar weinig tot actie komen. Ga eens kijken in de wereld waartoe je jezelf aangetrokken voelt. Kom in contact met mensen die in deze wereld werkzaam zijn en voer gesprekken. Ga ideeën op doen en verschaf jezelf de nodige informatie over eventuele interessante beroepen. Het geeft een enorme kick als je nieuwe dingen probeert en het is goed voor je zelfvertrouwen.

Nieuwe opleiding of cursus

Wellicht kom je er gaandeweg achter dat je een nieuwe opleiding of cursus moet volgen om je droombaan te verwezenlijken. Heb dan vooral geen spijt dat je voorheen een andere studie hebt gedaan. Alle ervaringen die je hebt opgedaan tijdens je vorige studie(s) neem je namelijk met je mee. Je bent als persoon een stuk rijker geworden door al deze ervaringen. Bovendien zal je merken dat je sommige kwaliteiten en vaardigheden kunt toepassen in je nieuwe baan. Ze geven jou een unieke kijk op eventuele obstakels die je in je nieuwe baan tegen kan komen.

Van je passie je werk maken –  Hulp nodig?

Vind je alles een beetje overweldigend en weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Dat is niet vreemd, maar heel begrijpelijk! Schaam je er vooral niet voor! Besef dat je het niet alleen hoeft te doen en sta open voor hulp. Veel mensen hebben moeite om hun dromen daadwerkelijk te verwezenlijken. Gelukkig is er een oplossing!

Human Grow biedt online loopbaancoaching om jou op weg te helpen bij het ontdekken van je passie en talenten. Tijdens een gratis kennismakingsgesprek kom je te weten of een loopbaancoachingstraject iets voor jou is!


Klik hier voor meer informatie

Meer interessante blogs


Facebook


Instagram


Pinterest