Voorbereiding sollicitatiegesprek → 10 beste tips om goed voorbereid op sollicitatiegesprek te gaan!

Het voorbereiden van een sollicitatiegesprek is essentieel om een goede indruk te maken op de potentiële werkgever. Het kan helpen om je zelfvertrouwen te vergroten en je kansen op succes te vergroten. In deze blog zal ik enkele tips delen over hoe je jezelf het beste kunt voorbereiden op een sollicitatiegesprek.

Voorbereiding sollicitatiegesprek

Voorbereiding sollicitatiegesprek is van groot belang als je op zoek bent naar een nieuwe baan. Een sollicitatiegesprek is een belangrijk onderdeel van het sollicitatieproces en kan bepalen of je wordt aangenomen voor de functie waar je naar solliciteert. Het is daarom belangrijk om je goed voor te bereiden op het sollicitatiegesprek. In dit artikel lees je hoe je je optimaal kunt voorbereiden op een sollicitatiegesprek.

 
Sollicitatiegesprek voorbereiden

Het voorbereiden van een sollicitatiegesprek begint met het in kaart brengen van de functie waar je naar solliciteert. Lees de vacature goed door en maak aantekeningen van de vereiste vaardigheden en ervaringen die worden genoemd. Dit zal je helpen om je antwoorden tijdens het sollicitatiegesprek te richten op de belangrijkste aspecten van de functie.

Een andere belangrijke stap in het voorbereiden van een sollicitatiegesprek is om te onderzoeken welk type interview je kunt verwachten. Is het een individueel gesprek of zullen er meerdere mensen aanwezig zijn? Zal het gesprek plaatsvinden op kantoor of via een videoconferentie? Het is belangrijk om deze informatie te hebben, zodat je jezelf kunt voorbereiden op de juiste manier.

Het is ook belangrijk om te weten wie je gesprekspartner(s) zullen zijn. Zoek ze op via LinkedIn en bekijk hun achtergrond. Dit kan je helpen om te begrijpen waar hun interessegebieden liggen en welke vragen je kunt verwachten.

Vragen tijdens een sollicitatiegesprek

Tijdens een sollicitatiegesprek kunnen er verschillende vragen gesteld worden, afhankelijk van de functie en het bedrijf waar je solliciteert. Hieronder volgen enkele voorbeelden van vragen die je kunt verwachten tijdens een sollicitatiegesprek:

 

 • Kun je iets over jezelf vertellen?
 • Waarom solliciteer je voor deze functie?
 • Wat weet je over ons bedrijf?
 • Wat zijn je sterke en zwakke punten?
 • Hoe zou je jezelf omschrijven in één woord?
 • Wat zijn je ambities voor de toekomst?
 • Kun je een voorbeeld geven van een situatie waarin je een probleem moest oplossen?
 • Hoe ga je om met stressvolle situaties?
 • Wat zijn je salarisverwachtingen?
 • Hoe zou je reageren op een situatie waarin je het niet eens bent met je manager?

Het is belangrijk om je goed voor te bereiden op deze vragen, zodat je de interviewer kunt laten zien dat jij de juiste persoon bent voor de functie. Bedenk van tevoren concrete voorbeelden uit je eigen ervaring die aantonen dat jij de gevraagde competenties en vaardigheden bezit. Zo kun je tijdens het gesprek laten zien dat jij de juiste persoon bent voor de functie.

sollicitatiegesprek voorbereiden

10 beste tips voor een goede voorbereiding op een sollicitatiegesprek:

Een sollicitatiegesprek kan een spannende ervaring zijn, maar een goede voorbereiding kan je helpen om met vertrouwen het gesprek in te gaan. Hieronder vind je 10 tips om je goed voor te bereiden op een sollicitatiegesprek:

 1. Onderzoek het bedrijf: Zorg dat je goed op de hoogte bent van het bedrijf waar je solliciteert. Bekijk de website en social media kanalen van het bedrijf en probeer te achterhalen wat de kernwaarden en doelstellingen zijn. Bekijk ook de bedrijfscultuur en kijk of deze bij jou past. Door je goed te verdiepen in de werkgever, kun je tijdens het sollicitatiegesprek gerichte vragen stellen en aantonen waarom je interesse hebt in het bedrijf.

 2. Bekijk de functieomschrijving: Zorg dat je de functieomschrijving goed doorleest, zodat je weet welke vaardigheden en competenties er gevraagd worden. Maak een lijstje met de belangrijkste eisen en competenties die in de vacature genoemd worden. Bedenk voorbeelden uit je eigen ervaring waaruit blijkt dat jij aan deze eisen en competenties voldoet.

 3. Bereid antwoorden voor op veelgestelde vragen: Denk van tevoren na over antwoorden op veelgestelde vragen, zoals “Waarom wil je deze functie?” en “Wat zijn je sterke en zwakke punten?”

 4. Oefen het gesprek: Oefen het gesprek met iemand anders, bijvoorbeeld met een vriend of familielid. Zo kun je wennen aan het beantwoorden van vragen en feedback ontvangen.

 5. Bereid vragen voor die je wilt stellen: Zorg dat je een aantal vragen paraat hebt die je wilt stellen tijdens het gesprek. Bijvoorbeeld over de bedrijfscultuur of de ontwikkelingsmogelijkheden binnen het bedrijf.

  ”Laat de beste versie van jezelf zien.”

 6. Kleed je passend: Zorg dat je kleding draagt die past bij de functie en het bedrijf waar je solliciteert. Een verzorgde uitstraling kan bijdragen aan een positieve eerste indruk. Als je niet zeker weet wat de dresscode is, vraag het dan aan de recruiter.

 7. Wees bewust van je lichaamstaal tijdens het gesprek. Een rechte houding, oogcontact en een glimlach laten zien dat je geïnteresseerd en zelfverzekerd bent.

 8. Zorg dat je op tijd bent voor het sollicitatiegesprek. Plan van tevoren je reisroute en houd rekening met eventuele vertragingen. Als je te laat komt, maak je geen goede indruk en loop je het risico dat het gesprek niet doorgaat.

 9. Neem een kopie van je CV en andere relevante documenten mee: Neem een kopie van je CV en eventuele andere relevante documenten mee, zodat je deze eventueel kunt delen met de interviewer.

 10. Wees vriendelijk en professioneel: Wees vriendelijk en professioneel tegen iedereen die je ontmoet tijdens het sollicitatiegesprek, van de receptionist tot de interviewer.

Goed voorbereid op sollicitatiegesprek

Met deze tips en tricks kun je je goed voorbereiden op een sollicitatiegesprek. Laat zien wie je bent en waarom jij geschikt bent voor de functie.
Door jezelf goed te presenteren en jezelf te zijn, maak jij een goede indruk op de interviewer. En wie weet, voor je het weet zit jij bij je nieuwe werkgever aan tafel. Veel succes!

Begeleiding bij voorbereiding sollicitatiegesprek

Ben jij nu op zoek naar iemand die jou kan helpen bij het voorbereiden op je sollicitatiegesprek? Of wil jij een carrières switch maken, maar weet je niet waar je moet beginnen? Human Grow is er voor jou!

Als coach kan ik jou helpen om jouw talenten en drijfveren in kaart te brengen en samen een plan op te stellen om jouw loopbaandoelen te bereiken. 

Ik geloof in jouw potentie en help je graag bij het realiseren van jouw persoonlijke (carrière)doelen. 

Wil je meer weten over mijn dienstverlening en wat ik voor jou kan betekenen? Neem dan nu contact op! Ik kijk ernaar uit om samen met jou op zoek te gaan naar jouw ideale baan!