Wat doet een loopbaancoach? → 13 redenen waarom je loopbaancoaching nodig hebt

Een loopbaancoach biedt individuele begeleiding en advies om mensen te helpen hun loopbaandoelen in kaart te brengen, te plannen en te bereiken. Het doel is om het professionele en persoonlijke leven van een persoon te verbeteren op basis van hun behoeften en doelstellingen.

wat doet een loopbaancoach waarom loopbaancoaching

 

In een gemiddelde loopbaan werk je zo’n 75.000 uren. We steken dus ontzettend veel tijd in ons werk! Des te belangrijker is het dat we een baan hebben waar we ons fijn bij voelen. Maar wat nou als dit niet zo is?

 

Wellicht loopt het niet zo lekker op je werk, raak je binnenkort je baan kwijt of twijfel je of het werk nog bij je past. Als je vraagstukken hebt op het gebied van werk kan loopbaancoaching een fijne ondersteuning zijn. Samen met een loopbaancoach start je een loopbaantraject om gewenste veranderingen te bereiken. Maar wat doet een loopbaancoach nou eigenlijk?

Wat is een loopbaancoach?

Een loopbaancoach helpt mensen begeleiden op het gebied van werk, loopbaan of carrière. Een loopbaancoach wordt ook wel eens een loopbaanadviseur, carrière coach, jobcoach of loopbaan begeleider genoemd. Laat je hierdoor niet in de war brengen. Ze doen namelijk allemaal ongeveer hetzelfde.

Wat doet een loopbaancoach?

Een loopbaancoach helpt je om stappen te zetten binnen je loopbaan of carrière. Hij of zij biedt loopbaanbegeleiding, zodat je gewenste veranderingen, die voor jou belangrijk zijn, daadwerkelijk kunt realiseren.

 

Er wordt vastgesteld tegen welke problemen en vragen je aan loopt. Vervolgens word je geholpen om je loopbaanverhaal op orde te krijgen. Je leert om de focus te leggen op de dingen die voor jou ECHT belangrijk zijn. Zodoende word je in staat gesteld om belangrijke keuzes te kunnen maken.

 

Een goede loopbaancoach is praktisch en oplossingsgericht. Hij of zij geeft inzichten om de cliënt op weg te helpen, maar laat de cliënt zelf het werk doen. De problemen en vragen van de cliënt worden dus niet door de loopbaancoach opgelost, maar door de cliënt zelf. Het gaat immers om het proces van de cliënt.

 

Tijdens het traject word je geleerd hoe je in je eigen kracht kunt komen te staan. Erkennen, herkennen en bewustwording staan hierbij centraal.

 

Professionele loopbaancoaching heeft betrekking op allerlei vraagstukken die met werk te maken hebben. Een loopbaancoach kan ondersteuning bieden bij:

 

 • Re-integreren
 • Ontslagen zijn of worden
 • Outplacement
 • Vergroten van de persoonlijke effectiviteit binnen het werk (coaching on the job)
 • Ontdekken van je passies, talenten, kwaliteiten, vaardigheden, competenties en toegevoegde waarde
 • Zoeken naar een nieuwe baan / verkennen van de arbeidsmarkt
 • Vergroten van kansen op de arbeidsmarkt
 • Leren hoe je gebruik kunt maken van je netwerk
 • Creëren van meer zelfvertrouwen
 • Opstellen van een cv en LinkdIn profiel
 • Loopbaanoriëntatie (studiekeuzeadvies, loopbaanadvies en carrière advies

 

Wat is een loopbaantraject?

Tijdens de kennismaking (intake) worden de problemen en loopbaanvraagstukken van de cliënt besproken. Vervolgens wordt er een loopbaantraject (wordt ook wel eens loopbaanprogramma genoemd) opgesteld. Dit doen de loopbaancoach en cliënt gezamenlijk.

 

In een loopbaantraject staan de stappen die nodig zijn om de problemen en vragen van de cliënt helder te krijgen. Omdat een loopbaantraject heel persoonlijk is, kan dit voor iedereen anders zijn.

 

Tijdens het loopbaantraject word je regelmatig een spiegel voorgehouden. Zodoende kan het voorkomen dat er gevoelige plekken worden blootgelegd. Dat kan confronterend zijn, maar zelfkennis en zelfwaardering zijn belangrijke aspecten binnen het loopbaantraject.

 

Het is een proces waar je in stapt. Je gaat bewust over dingen nadenken. Langzaam zal je merken dat steeds meer dingen op zijn plaats zullen vallen. Hierdoor word je in staat gesteld om keuzes te maken en ontdek je waar je werkelijk goed in bent. Het bijzondere aan het proces is namelijk, dat je het eigenlijk allemaal zelf doet. Een loopbaancoach geeft je slechts handvaten om de juiste weg in te slaan.

Lees ook: werkstress verminderen

 

Het doel van een loopbaantraject

Het doel van een loopbaantraject is dat je aan het einde van het traject duidelijk weet wat je met je loopbaan wilt en welke stappen hiervoor nodig zijn. Ter ondersteuning voer je opdrachten uit die het traject bevorderen. Aan het einde van het loopbaantraject stel je een plan van aanpak op waarin je beschrijft wat je met je loopbaan wilt en hoe je jouw doelen gaat bewerkstelligen.

Wanneer heb je een loopbaancoach nodig?

Herken jij jezelf in onderstaande situaties en heb je behoefte aan iemand die je ondersteunt? Dan kan een loopbaancoach uitkomst bieden! Tegenwoordig zijn er veel mogelijkheden. 

 

 • Je hebt problemen op je werk
 • Je hebt twijfels, dillema’s of stress omtrent loopbaanvraagstukken, maar komt er zelf niet uit
 • Je twijfelt of je je huidige baan nog bij je past
 • Je haalt geen voldoening meer uit je werk en wilt meer werkplezier ervaren
 • Je wilt of moet een nieuwe stap in je loopbaan zetten (carrière switch of aankomend ontslag)
 • Je wilt beter functioneren op het werk (effectiever worden / groeien)
 • Je hebt een laag zelfvertrouwen en wilt hier iets aan doen
 • Je bent zoekende naar een nieuwe baan, maar weet niet wat voor werk bij je past of hebt geen idee welke richting je op wilt
 • Je vindt van alles leuk, maar weet niet wat je moet kiezen
 • Je weet heel goed wat je wilt, maar hebt geen idee HOE je het kunt bewerkstelligen
 • Je wilt een stapje hoger, maar hebt moeite met het zetten van de volgende stap in je loopbaan
 • Je loopt vast, omdat je telkens tegen dezelfde problemen aanloopt
 • Je wilt stappen zetten in een re-integratie en weer aan het werk komen

loopbaancoachingstraject wat doet een loopbaancoach

Je hoeft het niet alleen te doen

Veel mensen hebben er moeite mee om hulp in te schakelen. Ze vragen liever niet om hulp, omdat ze het gevoel hebben dat ze falen. Ook vinden ze het moeilijk om zichzelf kwetsbaar op te stellen.

 

Realiseer je echter goed dat je het nooit alleen hoeft te doen. Je hebt altijd een keuze! Een loopbaancoach is er enkel en alleen om JOU te helpen. Dus waarom zou je het niet doen?

 

Het is ontzettend fijn om persoonlijke begeleiding te krijgen! Met een loopbaancoach kom je sneller achter de oorzaak van je problemen en krijg je een beter inzicht in wat je eraan kunt doen.

Werkt loopbaancoaching echt?

Loopbaan coaching werkt echt. Het volgen van een loopbaantraject kan een grote verandering teweeg brengen! Het is prettig om samen met iemand anders naar je situatie te kijken.

 

Echter zijn er 3 belangrijke factoren die een grote betrekking hebben op het gewenste resultaat.

 

 1. Het allerbelangrijkste is je intrinsieke motivatie. Je moet bereid zijn om keuzes te maken en veranderingen te bewerkstelligen. Jij bent de enige die jouw ambities waar kan maken.
 2. Een goede relatie / click met de coach zal het proces ten goede komen. Alles draait namelijk om steun en wederzijds vertrouwen.
 3. Tot slot is het fijn als je een loopbaancoach met levenservaring vindt. Levenservaring is belangrijk, omdat het niet alleen maar over werk gaat, maar over een persoon. Dat is niet van elkaar te scheiden.

Online loopbaancoaching

 

Tegenwoordig is het ook mogelijk om online loopbaanbegeleiding te krijgen. Het biedt namelijk veel voordelen.

 • De kosten zijn een stuk lager. Je hebt geen reiskosten.
 • Je kiest zelf de locatie waar je het coachgesprek voert.
 • Het maakt niet uit waar je coach woont.
 • Je hebt geen reistijd, geen stress om in de file te staan of te laat te komen
 • Je bespaart brandstof wat ook meteen weer goed is voor het milieu

Benieuwd wat Human Grow voor jou kan betekenen?

Neem geheel vrijblijvend contact op om te kijken of loopbaancoaching iets voor jou is!