Wat zijn mijn drijfveren? Alles over drijfveren en motivatie + 13 voorbeelden van drijfveren!

Wat zijn mijn drijfveren? In dit blogartikel gaan we dieper in op het onderwerp drijfveren en motivatie. We beginnen met een uitleg over wat drijfveren zijn en waarom ze zo belangrijk zijn voor onze motivatie. Vervolgens bespreken we welk type bedrijf het beste bij jouw drijfveren past en hoe je jouw drijfveren kunt ontdekken. Daarna geven we 13 voorbeelden van verschillende drijfveren die jouw motivatie kunnen versterken.

Wat zijn mijn drijfveren?

Wat zijn mijn drijfveren?

Als mens hebben we allemaal drijfveren en motivaties die ons aanzetten tot bepaalde acties en keuzes. Maar wat zijn mijn drijfveren eigenlijk? Waarom zijn ze belangrijk? En hoe kunnen we ze ontdekken? In dit artikel gaan we dieper in op wat zijn drijfveren en geven we voorbeelden van drijfveren die jou kunnen helpen bij het maken van belangrijke keuzes in je leven.

Wat zijn drijfveren

Drijfveren zijn intrinsieke motivaties die ons aanzetten tot bepaalde acties en beslissingen. Het zijn de dingen die ons energie geven en waar we blij van worden. Drijfveren zijn vaak verbonden aan onze persoonlijke waarden, interesses en passies. Het kan gaan om een gevoel van vrijheid, autonomie, erkenning, uitdaging, avontuur, ontwikkeling, creativiteit, of betekenisvol werk.

Drijfveren zijn niet alleen belangrijk voor ons persoonlijke leven, maar ook voor ons werk en onze carrière. Ze kunnen ons helpen bij het maken van belangrijke keuzes en het vinden van de juiste baan of werkgever die bij ons past.

 

Waarom zijn drijfveren belangrijk?

Het ontdekken en inzetten van onze drijfveren kan ons leven en werk enorm verrijken. Wanneer we weten wat onze drijfveren zijn, kunnen we keuzes maken die bij ons passen en die ons gelukkig maken. Het kan ons helpen om ons werk met meer plezier en bevlogenheid te doen en ons te motiveren om onze doelen te bereiken.

Daarnaast kunnen drijfveren ook een rol spelen in onze persoonlijke ontwikkeling. Door bewust te zijn van onze drijfveren, kunnen we gericht werken aan het ontwikkelen van vaardigheden en kennis die hierbij aansluiten. Zo kunnen we onze talenten verder ontwikkelen en ons potentieel ten volle benutten.

Welk bedrijf past bij mij?

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe baan of werkgever, is het belangrijk om te weten welk bedrijf bij jou past. Het vinden van een bedrijf dat aansluit bij jouw drijfveren en interesses kan ervoor zorgen dat je met meer plezier naar je werk gaat en beter presteert.

Er zijn verschillende manieren om erachter te komen welk bedrijf bij jou past. Zo kun je bijvoorbeeld kijken naar de missie en visie van het bedrijf, de bedrijfscultuur, de werkzaamheden die je gaat uitvoeren, en de collega’s waarmee je gaat samenwerken.

Een ander belangrijk aspect is de mate van autonomie en vrijheid die je hebt binnen het bedrijf. Voor sommige mensen is het belangrijk om zelfstandig te kunnen werken, terwijl anderen juist behoefte hebben aan meer begeleiding en ondersteuning.

 

wat zijn drijfveren hoe ontdek ik mijn drijfveren


Reflecteren op je drijfveren

Door te kijken naar deze aspecten en te reflecteren op je eigen drijfveren en interesses, kun je een beter beeld krijgen van welk bedrijf bij jou past. Het kan ook helpen om te praten met mensen die bij het bedrijf werken of die ervaring hebben in dezelfde branche. Zo kun je een beter beeld krijgen van de dagelijkse werkzaamheden, de werksfeer en de mogelijkheden voor persoonlijke groei en ontwikkeling.

Het is ook belangrijk om te beseffen dat jouw drijfveren en interesses in de loop van de tijd kunnen veranderen. Wat vroeger belangrijk voor je was, kan nu minder relevant zijn en vice versa. Het is dus belangrijk om regelmatig stil te staan bij jouw drijfveren en te kijken of deze nog aansluiten bij jouw huidige situatie en doelen.

Drijfveren ontdekken

Het ontdekken van jouw drijfveren kan soms lastig zijn. Het kan zijn dat je nog niet precies weet wat je leuk vindt of waar je goed in bent. Of misschien ben je wel bang om te kiezen voor iets wat niet bij jou past.

Een eerste stap bij het ontdekken van jouw drijfveren is om stil te staan bij jouw persoonlijke waarden, interesses en passies. Wat vind jij belangrijk in het leven? Waar gaat jouw hart sneller van kloppen? Wat zijn de dingen die jou energie geven?

Een andere manier om jouw drijfveren te ontdekken is door middel van testen en assessments. Er zijn verschillende online tests beschikbaar die jou kunnen helpen om jouw persoonlijkheid en drijfveren in kaart te brengen. Denk bijvoorbeeld aan de Big Five Persoonlijkheidstest of een drijfverentest

Tot slot is het ook belangrijk om te experimenteren en nieuwe dingen uit te proberen. Door nieuwe activiteiten te ondernemen en uit je comfortzone te stappen, kun je ontdekken waar jouw interesses en talenten liggen.


 13 voorbeelden van drijfveren

Hieronder benoem ik 13 verschillende drijfveren met een korte beschrijving:

 1. Autonomie: deze drijfveer gaat over de behoefte om zelfstandig en onafhankelijk te zijn. Mensen met deze drijfveer hechten veel waarde aan hun vrijheid en autonomie.
 2. Prestatie: deze drijfveer gaat over de behoefte om uit te blinken en te presteren. Mensen met deze drijfveer zijn vaak ambitieus en gedreven om hun doelen te bereiken.
 3. Veiligheid: deze drijfveer gaat over de behoefte aan veiligheid en zekerheid. Mensen met deze drijfveer hechten veel waarde aan stabiliteit en zekerheid in hun leven.
 4. Erkenning: deze drijfveer gaat over de behoefte aan erkenning en waardering. Mensen met deze drijfveer hechten veel waarde aan het krijgen van complimenten en positieve feedback.
 5. Creativiteit: deze drijfveer gaat over de behoefte om creatief te zijn en nieuwe dingen te creëren. Mensen met deze drijfveer voelen zich het meest op hun gemak als ze hun creativiteit kunnen uiten.
 6. Sociale contacten: deze drijfveer gaat over de behoefte aan sociale contacten en verbinding. Mensen met deze drijfveer hechten veel waarde aan het hebben van goede relaties en contacten met anderen.
 7. Uitdaging: deze drijfveer gaat over de behoefte aan uitdaging en avontuur. Mensen met deze drijfveer zoeken vaak nieuwe uitdagingen en vinden het belangrijk om zichzelf te blijven ontwikkelen.

´´Welke van deze drijfveren geven jouw motivatie een boost?´´

wat zijn drijfveren

 1. Harmonie: deze drijfveer gaat over de behoefte aan harmonie en balans. Mensen met deze drijfveer vinden het belangrijk om in harmonie te leven met hun omgeving en hebben een sterk gevoel voor rechtvaardigheid.
 2. Invloed: deze drijfveer gaat over de behoefte aan invloed en impact. Mensen met deze drijfveer willen graag invloed hebben op hun omgeving en vinden het belangrijk om een verschil te maken in de wereld.
 3. Kennis: deze drijfveer gaat over de behoefte aan kennis en ontwikkeling. Mensen met deze drijfveer hechten veel waarde aan het vergaren van kennis en willen zichzelf voortdurend blijven ontwikkelen en groeien.
 4. Leiderschap – Deze drijfveer wordt gekenmerkt door de behoefte om anderen te leiden en te inspireren om doelen te bereiken.
 5. Avontuur – Avontuurlijke mensen worden aangetrokken tot nieuwe ervaringen en uitdagingen die hen uit hun comfortzone halen.
 6. Altruïsme – Altruïstische mensen vinden het belangrijk om anderen te helpen en een positieve impact te hebben op de wereld om hen heen.

Drijfveren inzetten

Drijfveren zijn de intrinsieke motivaties die ons aanzetten tot bepaalde acties en beslissingen. Het ontdekken en inzetten van onze drijfveren kan ons leven en werk enorm verrijken. Door bewust te zijn van onze drijfveren, kunnen we gericht werken aan het ontwikkelen van vaardigheden en kennis die hierbij aansluiten. Het kan ons helpen om ons werk met meer plezier en bevlogenheid te doen en ons te motiveren om onze doelen te bereiken. Het vinden van een bedrijf dat aansluit bij onze drijfveren en interesses kan ervoor zorgen dat we met meer plezier naar ons werk gaan en beter presteren. Door stil te staan bij onze persoonlijke waarden, interesses en passies, het doen van testen en assessments, en het experimenteren met nieuwe activiteiten, kunnen we onze drijfveren ontdekken en inzetten om ons leven en werk te verrijken.

Inzicht in drijfveren

Wil je meer inzicht krijgen in jouw drijfveren en hoe deze aansluiten bij jouw loopbaan en persoonlijke ontwikkeling? Of heb je hulp nodig bij het vinden van een bedrijf dat past bij jouw interesses en drijfveren? Bij HumanGrow.nl bied ik verschillende coaching en loopbaantrajecten aan die gericht zijn op het ontdekken en inzetten van jouw drijfveren. Ik sta klaar om jou te helpen bij het vinden van richting en motivatie in jouw loopbaan en persoonlijke ontwikkeling. Neem gerust contact met me op voor meer informatie of een vrijblijvend kennismakingsgesprek.