Simpel gezegd is stress het verschil tussen wat je wil en wat je kan. Je wilt iets op het werk, maar het kan niet. Voorbeelden zijn teveel taken die op jouw bordje liggen of een volgepropte agenda. Je hebt zoveel dingen te doen. Je wilt wel, maar hoe graag je ook wilt, het lukt je niet.
Het kan ook andersom zijn. Je wilt iets niet, maar wordt gedwongen om het WEL te doen. Dit levert stress op. Wellicht beschik je niet over de capaciteiten om een taak zorgvuldig uit te voeren of voer je taken uit die tegen je principes ingaan.
Wat veroorzaakt stress op het werk?
Stress op het werk is niet per definitie verkeerd. Een gezonde dosis stress is namelijk heel gezond. Je hebt het nodig om beter te presteren. Waar het echter om gaat, is dat je voldoende hersteld als je een periode van veel stress hebt ervaren. Balans is het sleutelwoord!
Stress wordt problematisch als de spanning te lang aanhoud en je geen tijd maakt voor ontspanning. Als de werkdruk te hoog ligt en je continu ‘aan’ staat, komt er een moment dat je lichaam aan de bel trekt. De gevolgen van stress kunnen zich uiten in lichamelijke en psychische klachten. Hieronder tref je handige tips voor stress verminderen en gaan we verder in op de oorzaken en gevolgen ervan.
Oorzaken van stress op het werk
- Baanonzekerheid
- Persoonlijke conflicten (vervelende baas of collega’s)
- Werk doen wat je niet leuk vindt
- Negatieve werksfeer
- Te hoge werkdruk
- Niet achter de visie van het bedrijf staan
De negatieve gevolgen van veel stress op het werk
Stress en burn-out zijn werkziekte nummer 1 in Nederland. Dit is een groot probleem. Één op de drie mensen die thuis zitten, zitten thuis vanwege te veel stress. Bovendien komt 20% van het algemene ziekteverzuim door stress.
Om deze reden wordt er steeds meer belang gehecht aan stresspreventie. Werkgevers willen de stress graag onder controle houden en dienen in te grijpen bij beginnende stress klachten van hun medewerkers. Door de werkdruk te verlagen merken ze dat werkstress verminderd. Op deze manier voorkomen ze productiviteitsverlies en besparen ze op ziekteverzuim. Voorkomen is immers beter dan genezen!
Als je gedurende een langere periode een te hoge werkdruk ervaart, levert dit veel stress op. Langdurige stress kan lijden tot lichamelijke en psychische klachten. Enkele voorbeelden van klachten door stress op het werk zijn:
- Hoofdpijn
- Rugpijn
- Nekpijn
- Maagklachten
- Vermoeidheid
- Slecht slapen
- Hartkloppingen
- Zweetaanvallen
- Paniekaanvallen
- Te hoge bloeddruk
- Vergeetachtigheid
- Moeite met concentreren
- Prikkelbaar / Kort lontje
- Gebrek aan energie
- Gebrek aan eetlust
- Angstgevoelens
- Negatieve emoties
- Burn-out
- Faalangst
Hoe kan ik mijn werk loslaten?
Je hebt een goede baan, maar je merkt dat je ontzettend veel werkstress ervaart. Je staat voortdurend onder spanning. Als je thuiskomt heb je vaak hoofdpijn. Bovendien neem je de problemen van het werk mee naar huis.
Ben je wel gezond bezig? Wat zit je eigenlijk dwars? Doe je wel de dingen die je daadwerkelijk leuk vindt? Is het niet beter om iets anders te gaan doen, als het niet lukt met om stress op het werk te verminderen?
Je wilt rust in je hoofd! Maar wat kun je daar aan doen? Probeer eens van een afstand te kijken naar je eigen situatie. Wat zou jij jezelf willen adviseren?
Heb je moeite om het alleen te doen? Heb jij veel last van stress en kun je problemen op je werk maar moeilijk los laten? Een coach kan je altijd helpen om stress te verminderen. Hier zijn ook online trainingen voor zoals; ‘Verminder je stress‘. In deze training ga je op een praktische manier aan de slag om positiever te denken, te stoppen met piekeren en minder in je hoofd te leven. Hierdoor voel je je vrijer en kun je meer genieten van het leven zonder stress.
Liever op zoek naar een andere baan?
Misschien herken je het wel. Je gaat op vakantie om te ontspannen, je komt terug en bent weer helemaal opgeladen. Maar zodra je thuiskomt is alles weer hetzelfde en verval je toch weer in je oude patronen. Van op vakantie gaan, raak je je werkstress niet kwijt. Het is maar een tijdelijke oplossing.
Vraag jij jezelf wel eens af: Waarom doe ik dit werk eigenlijk? Doe ik wel wat ik leuk vind? Of ben ik dit werk gaan doen, omdat het van me verwacht werd? Kan ik mijn werk nog wel combineren met mijn privéleven? Of hoe kan ik überhaupt nog ontspannen op mijn werk?
Als je tot de conclusie bent gekomen dat je werk niet meer bij je past, is het verstandig om op zoek te gaan naar ander werk. Er is geen excuus om niet te doen wat je leuk vindt!
Wat belangrijk is, is dat je zelf de regie neemt. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen situatie! Als je deze wilt veranderen, vraagt dat om een reactie. Jij bent de regisseur van je eigen leven!
20 Tips voor het verminderen van stress op het werk
Wat helpt tegen stress? En hoe verminder je stress op het werk? Onderstaand 20 tips hoe je stress kunt verminderen;
- Zorg voor een gezonde balans tussen werk en privé. Denk eens na over de dingen die echt belangrijk zijn in jouw leven en probeer er voldoende tijd voor vrij te maken. Zorg voor de juiste balans tussen werk en privé. Werk bijvoorbeeld niet meer dan 40 uur. Vergeet niet dat er meer is in het leven dan werk! Zoek een hobby, sport of iets waar jij energie van krijgt en maak er tijd voor. Je bent meer dan alleen een werknemer.
- Zeg vaker NEE
Stel grenzen voor jezelf. Je stelt mensen niet teleur als je een keer NEE zegt. Ze worden heus niet boos en zien je niet gelijk als vervelend persoon. Hoe vaker je traint om NEE te zeggen, hoe gemakkelijker het wordt. Draag alternatieve oplossingen aan i.p.v. altijd maar ja te zeggen. Bovendien zullen mensen hierdoor minder snel dingen aan je vragen. Mensen gaan er namelijk niet meer vanuit dat je altijd overal maar ja op zegt. De volgende keer dat je ja zegt, krijg je bovendien meer waardering. - Beweeg voldoende!
Beweeg tussen het werken door. Zit niet de hele dag stil. Buiten wandelen is top! Verlaat regelmatig je werkomgeving. Sporten is een uitstekend medicijn om te ontladen en te ontspannen. Bovendien is het zo, dat wanneer je conditie toeneemt, het lichaam eerder stressreacties stopt. - Leg de lat niet te hoog!
Het is goed dat je ambitieus bent, maar je blijft een mens. Je bent geen machine! Maak realistische tijdsplanningen. Eis niet TE veel van jezelf! Dat zal de stress enorm verlagen. Luister goed naar je lichaam en je gevoel. - Stel prioriteiten en maak een dagindeling
Maak bij het starten van je dag een prioriteitenlijstje. Rangschik taken op prioriteit. Focus eerst op wat echt belangrijk is. Stel vervelende taken niet uit, maar doe deze als eerst, zodat je daarna de leuke taken kunt doen. Deze blijven anders toch in je hoofd hangen. - Heb begrip voor elkaar als iemand stress op het werk ervaart
Geef elkaar aandacht. Wees goed voor anderen. Denk aan je collega’s. Wat voelen zij? Kunnen jullie samen de werkdruk verlagen, zodat de stress minder wordt. - Luister muziek
Luister eens naar je favoriete muziek tussendoor. Dit werkt super ontspannend en vermindert stress op het werk. - Vergeet niet voor jezelf te zorgen
Als de werkdruk toeneemt, is zorgen voor jezelf meestal het eerste wat je opzij zet. Vergeet niet voor jezelf te zorgen. Zorg voor gezonde voeding i.p.v. haastige, ongezonde tussendoortjes. Dit helpt om je energiebalans op pijl te houden. - Zorg ervoor dat je jezelf kunt zijn
Als je niet kunt zijn wie je eigenlijk bent, kun je daar stress van krijgen. Zet je masker af en wees jezelf! Het kost alleen maar negatieve energie als je jezelf anders voor moet doen of op je tenen moet lopen voor een ander. - Vermijd multitasken
Probeer niet te veel dingen tegelijk te doen. Handel eerst een taak af, voordat je aan een nieuwe begint - Vraag anderen om hulp
Als de werkdruk te hoog wordt, vraag anderen dan om hulp. Zeg wat je nodig hebt en vraag eventueel of er iemand wat taken van je over kan nemen. Probeer de werkdruk te verlagen. Lukt het je niet alleen? Schakel een loopbaancoach in! Lees ook: Wat doet een loopbaancoach? - Zorg voor een gezonde werkplek
Zorg voor voldoende groen (planten) op je werkplek. Planten hebben een positieve invloed op onze gezondheid. Zorg daarnaast voor een opgeruimde werkplek. Weg met die rommel! Orde op je werkplek is orde in je hoofd. Stress op je werkplek is stress in je hoofd. - Neem afstand van problemen op het werk Als je stress op het werk ervaart en piekert over problemen op het werk, probeer dan afstand te nemen van de dingen die je dwars zitten. Doe eens even niets. Zorg ervoor dat je zo min mogelijk prikkels binnen krijgt. Probeer nare gedachtes los te laten en problemen te relativeren. Deadlines kunnen ook worden uitgesteld. Zo erg is het allemaal niet!
- Trakteer jezelf regelmatig op de juiste ontspanning
Er zijn verschillende manieren om je te ontspannen. Belangrijk is dat je weet wat voor jou ontspanning is. Denk niet altijd dat je jezelf moet belonen met een avond in de kroeg hangen of de hele avond Netflix kijken. Maak ook eens een lekkere wandeling, ga een eind fietsen of doe een yogasessie. - Gebruik je vakantiedagen
Het is fijn om regelmatig een tijdje weg te zijn van je werkplek. Op deze manier kun je even los komen van je werk en laad je jezelf weer op. - Aanvaard dat niet iedereen hetzelfde is als jij
Niet iedereen is en werkt hetzelfde. Aanvaar dat anderen anders zijn dan jij. Gelukkig maar, anders wordt het leven pas echt saai. - Zet je telefoon eens uit
Een werkdag duurt geen 24 uur. Zet je telefoon eens uit, op stil, of zet je WhatsApp meldingen uit. Je hoeft niet altijd bereikbaar te zijn! Nu is het even tijd voor jezelf! Morgen is er weer een nieuwe dag. Zorg ervoor dat je niet continu geprikkeld wordt door je werk. - Probeer de lol erin te houden!
Humor is een goede manier om te ontladen. Door regelmatig te lachen zal je merken dat de stress op het werk vermindert. - Sta wat vaker stil bij het NU.
Zonder dat je het door hebt, ben je eigenlijk altijd bezig met de toekomst. Wat ga ik vanavond eten? Wat ga ik morgen doen? Probeer wat meer in het moment te leven. Werk aan je bewustzijn. Geniet van de kleine dingen in het leven! Ervaar dat ze zon schijnt of dat een kind naar je lacht. Geniet van dat lekkere kopje koffie. Het zal je goed doen! - Doe tussendoor ontspanningsoefeningen Neem regelmatig een momentje voor jezelf en haal even diep adem. Door meditatie of mindfulness oefeningen te doen voel je jezelf meer ontspannen. Hierdoor kun je ook stress op het werk verminderen.
Aan de slag om stress te verminderen!
Zojuist heb je 20 tips gelezen hoe je stress op het werk kan verminderen. Ik kan me voorstellen dat het veel informatie is of dat je het misschien lastig vindt hoe je dit kunt toepassen in de praktijk?
Tijdens een 1-op-1 loopbaancoachingstraject kan ik je hier persoonlijk bij begeleiden. Neem gerust contact op voor meer informatie!